Deals

Plattegronden

Een plattegrond geeft je een boven aanzicht van een bepaald gebied en heeft het doel om een plaats of route aan te geven. Net als landkaarten natuurlijk. Tegenwoordig gebruiken vele mensen hier nu de telefoon voor maar soms is het gebruiken van een plattegrond ook erg handig. Er zijn 3 soorten plattegronden, namelijk: overzicht, thematisch en topografisch.

Plattegronden van steden 02-03 Als je een nieuwe stad gaat bezoeken is het fijn als je weet waar je naartoe moet. Je kunt hiervoor een online routeplanner gebruiken maar ook een ouderwetse stadsplattegrond. Je moet wel op bepaa[...]
1dagactie

Overzicht kaarten/plattegronden

Overzichtskaarten of plattegronden geven een overzicht van een bepaald gebied. Topografische kaarten vaal ook onder de overzichtskaarten. Op deze kaarten kun je een stad, een gebied, land of de hele wereld zien. De schaal bepaald vervolgens welke elementen op een kaart getoond worden of juist worden weggelaten.

Thematische kaarten/plattegronden

Thematische kaarten of plattegronden laten je geen overzicht zien maar gaan over een bepaald thema. Op deze kaarten zie je vaak alleen maar rivieren, oceanen en grenzen van landen. Soms is ook de vorm van het land dan schematisch weergegeven. Je hebt ook nog twee andere thematische kaarten zoals de verspreidingskaarten en de geologische kaarten.

Topografische kaarten/plattegronden

Een topografische kaart of plattegrond geeft je gedetailleerde informatie over een bepaald aardoppervlak. Zo staan alle wegen, bebouwing, bossen en belangrijke herkenningspunten op de kaart. Door middel van kleuren en symbolen worden bepaalde elementen benadrukt. In Nederland geven we wegen bijvoorbeeld een paarse kleur en zandwegen wit. Kerken worden hier een symbool en de zendmasten worden een streepje. Je hebt veel verschillende topografische kaarten of plattegronden. De schalen en kleuren verschillen dan ook per kaart.

Schaal van een plattegrond

De schaal van een kaart of plattegrond is de verhouding tussen een afstand op kaart en de overeenkomstige afstand in de werkelijkheid en staat meestal op de kaart zelf of in de legenda. Een voorbeeld van een schaal is 1:20.000. Als je de schaal van een kaart wilt uitrekenen dien je de aantal centimeters te delen door het getal achter de dubbele punt, dus in dit geval 20.000.

De nieuwste artikelen