Deals

Plattegronden van steden

Als je een nieuwe stad gaat bezoeken is het fijn als je weet waar je naartoe moet. Je kunt hiervoor een online routeplanner gebruiken maar ook een ouderwetse stadsplattegrond. Je moet wel op bepaalde zaken letten voordat je een goede stadsplattegrond koopt.

Uitgebreide en beperkte stadsplattegronden

Uitgebreide plattegronden: In een uitgebreide stadsplattegrond staat niet alleen informatie over de stad maar bevatten ook bezienswaardigheden en wegen van een land. Deze plattegronden krijg je niet in een hotel maar daarvoor moet je echt naar de boekhandel.

Beperkte plattegronden: In een beperkte plattegrond zul je alleen de kaart van de stad vinden met een paar straten. Verder zul je hier niet veel op vinden.

Waar moet je op letten bij het kopen van een stadsplattegrond?

Materiaal van de plattegrond: Koop een water- en scheurvaste stadsplattegrond. Steeds meer makers van plattegronden doen dit zodat jouw stadsplattegrond langer mee gaat dan één keer gebruiken.

De leesbaarheid van de plattegronden: Kijk altijd eerst naar het kaartvoorbeeld dat bij de betreffende plattegrond te vinden is. De leesbaarheid is namelijk erg belangrijk bij het gebruiken van een plattegrond.

Wat er sowieso op een plattegrond moet staan: Je wilt natuurlijk dat de straatnamen op de kaart te vinden zijn want anders heb je er niet veel aan. Ook is het fijn als je het openbaar vervoer op de kaart kunt vinden. Het openbaarvervoer maakt een stad bezoeken natuurlijk een stuk makkelijker. Verder is het fijn als er een aantal bezienswaardigheden aangegeven staan. Op deze manier heb je alles op één kaart staan en hoef je niet per se andere bronnen te gebruiken.

Kies voor de meest recente editie bij het kopen van een stadsplattegrond: Ook is het handig om de meest recente editie te kopen aangezien wegen wel eens veranderen. Je wilt niet op het moment van bezoeken erachter komen dat een aantal wegen niet meer bestaan of verandert zijn.

De schaal van een stadsplattegrond: Tot slot moet je ook letten op de schaal van een plattegrond. Dit staat altijd op de kaart vermeld. Als je wilt uitrekenen hoeveel kilometer per centimeter kaart wordt afgebeeld, moet je de aantal centimeters delen door het tweede getal wat achter de dubbelepunt staat. De beste schaal voor een stad is kleiner dan 1:20.000. Zo heb je namelijk nog duidelijk overzicht over de wegen.

1dagactie
De nieuwste artikelen