Deals

Navigeren met kaart en kompas

Ben jij echt iemand die houdt van wandelen door de bossen en het verkennen van nieuwe gebieden? Dan heb je vast wel eens gemerkt dat op veel plaatsen de internetverbinding voor een GPS verre van ideaal is. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je kunt navigeren door middel van kaart en kompas. Zo kun je altijd je weg terugvinden en zal je niet zomaar verdwalen wanneer je navigatie je weer eens in de steek laat. Geïnteresseerd in de basis van navigeren met kaart en kompas? Lees dan snel verder!

Benodigdheden

Het begint allemaal bij de aanschaf van een goede kaart en een goed kompas. Enkele richtlijnen hierbij zijn dat de kaart altijd de Noord-Zuid as moet vermelden en dat het kompas een doorzichtige plaat en draaibare ring moet hebben.

Lopen op kaart en kompas

Bekijk eerst op je kaart welke richting je op wil. Je weet op dit moment waar op de kaart je staat en je hebt bepaald waar je naartoe wil. Kijk naar de richting en het aantal graden, bijvoorbeeld ONO (Oost Noord Oost) – 67,5 graden. Draai de ring van het kompas naar het juiste aantal graden toe en houd deze waterpas voor je. Draai nu rond je eigen as tot het rode stuk van de naald naar het Noorden wijst. Dat is de richting die je op moet lopen.

Bij verre stukken kan het ooit moeilijk zijn om in een rechte lijn vooruit te lopen. Neem dan een punt in de verte om naar toe te lopen en check je kompas opnieuw. Doe dit telkens weer zodat je zeker weet dat je de goede richting uit blijft lopen.

Wat nu als de richting niet duidelijk is?

Bepaal waar je ongeveer bent en welke kant je op wil gaan. Zoek dan de Noord-Zuid lijn (vaak lichtblauw) op je kaart, hier leg je het kompas evenwijdig aan. Nu kijk je waar de rode naald is geëindigd. Staat er bijvoorbeeld 300 ipv. 360 graden? Laat het kompas in dit geval op de kaart liggen en draai het hele goedje naar links tot de naald weer richting Noord wijst.

Kijk op de kaart welke kant je op wil en leg het midden van de kompasnaald op dit punt. Vervolgens draai je het kompas tot de wijzer precies op de goede richting ligt. Draai nu de gradenring tot de wijzer weer samenvalt met het Noorden. Nu kun je de kaart opbergen en rond je eigen as lopen tot de naald weer het Noorden aanwijst. Dit is de kant die je op moet lopen.

Zo, nu weet je de basisbeginselen om op pad te kunnen gaan in de verre bossen. Verdwalen is dus geen optie meer!

1dagactie
De nieuwste artikelen