Deals

De Domtoren van Utrecht

De Domtoren is het symbool en de trots van Utrecht. Met zijn 112,32 meter is het de hoogste kerktoren van Nederland. De toren is gebouwd tussen 1321 en 1382 als onderdeel van de gotische kathedraal van het bisdom Utrecht. Sinds 1674 staat de toren los van de kerk, nadat het middenschip was ingestort door een zware storm. De toren is een uniek monument met een rijke geschiedenis en een prachtig uitzicht over de stad en de omgeving.

De bouw en de architectuur van de toren

De Domtoren is ontworpen door de bouwmeester Jan van Henegouwen, die zich liet inspireren door de kathedralen in Frankrijk en Duitsland. De toren bestaat uit twee delen: een vierkante onderbouw met een ingangsportaal, een kapel en een klokkentoren, en een achthoekige bovenbouw met een lantaarn en een spits. De toren is versierd met spitsbogen, pinakels, balustrades en beelden van heiligen, dieren en fantasiewezens.

De toren heeft 465 treden die leiden naar de top. Onderweg kom je langs verschillende ruimtes, zoals de Egmondkapel, de Michaëlskapel, de Klokkenzolder en de Luidklokkenzolder. In deze ruimtes kun je meer te weten komen over de geschiedenis, de functie en de kunst van de toren. Je kunt ook de klokken en het carillon bewonderen, die samen de stem van de toren vormen.

Het uitzicht en de beleving van de toren

Het hoogtepunt van een bezoek aan de Domtoren is het uitzicht vanaf de trans op 95 meter hoogte. Bij helder weer kun je tot wel 40 kilometer ver kijken. Je kunt genieten van het panorama over de stad, met zijn historische gebouwen, grachten en parken. Je kunt ook de omgeving zien, met zijn groene landschap, rivieren en plassen. Je kunt zelfs andere steden zien, zoals Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.
Een bezoek aan de Domtoren is een unieke en onvergetelijke ervaring. Je kunt ook evenementen bijwonen in of rondom de toren, zoals concerten, exposities of festivals.

De openingstijden en de prijzen van de toren

De Domtoren is het hele jaar geopend voor bezoekers die meer willen weten over deze bijzondere plek. Je kunt een rondleiding boeken met een gids, die je alles vertelt over de geschiedenis, de architectuur en de kunst van de toren. De rondleiding duurt ongeveer een uur en kost €13,50 voor volwassenen, €8,50 voor studenten, CJP, 65+ en kinderen van 4 tot 12 jaar, en €6,75 of €4,25 voor U-pas houders. Je kunt ook een voordelig combinatieticket kopen voor een bezoek aan de Domtoren en een ander monument of museum in Utrecht, zoals Museum Speelklok, DOMunder of Schuttevaer. Je kunt je tickets online kopen of reserveren via de online ticketshop van de Domtoren. Je kunt ook meer informatie vinden op de website van de Domtoren.


De Domtoren is een bijzonder monument dat je niet mag missen als je in Utrecht bent. Het is een plek waar je kunt genieten van het uitzicht, leren over het verleden en beleven wat er nu gebeurt. Het is een plek waar je je verbonden voelt met de stad en met elkaar. 

1dagactie
De nieuwste artikelen